

Wartości odżywcze (%) | po przyrządzeniu 100 g |
---|---|
Energia | 1272 kJ |
Energia | 305 kcal |
Tłuszcz | 20,0 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 9,3 g |
Węglowodany | 26,0 g |
w tym Cukry | 15,0 g |
Błonnik | 1,3 g |
Białko | 3,9 g |
Sól | 0,43 g |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). | |
Ciasto można podzielić na 16 porcji. | |
1 porcja = ok. 86 g. |
Gluten : | Nie zawiera |
Mleko : | Może zawierać |
Dr. Oetker Babka cytrynowa bez glutenu
Dr. Oetker Babka czekoladowa bez glutenu
Energia w 100 g
1272 kJ / 305 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
do ciasta:
- 125 g miękkiej margaryny
- 3 jaja
- 50 ml wody (ok. 5 łyżek)
- 3 banany (lub inne owoce)
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 100 ml ciepłej wody (ok. 10 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę (Ø 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach miksera ok. 1 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: 175°C Czas pieczenia: 25-30 min (do suchego patyczka)
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokość 0,5 cm zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy skrop sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej ciepłą wodę, wsyp mieszankę niezwłocznie przełóż do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj (możesz dodawać miksując na najniższych obrotach miksera). Następnie stopniowo delikatnie mieszając łyżką dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
cukier, żelatyna, syrop glukozowy, skrobia modyfikowana, olej palmowy, SERWATKA w proszku (z MLEKA), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem oc(...)


prix: 6,88 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/Dr._Oetker_fromage_non_cuit_avec_une_garniture_en_poudre_gele_w_proszku/19066.htmlcukier, skrobia pszenna, mąka pszenna, mąka pszenna tortowa, kakao w proszku o obniżonej zawartość tłuszczu 5 %, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, maltodekstryna, proszek do (...)


prix: 10,49 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/une_grande_feuille_de_gteau_avec_la_saveur_chocoloate_o_smaku_czekoladowym/29290.htmlcukier, mąka pszenna, skrobia pszenna, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna tortowa, proszek jogurtowy 5,5 % (mleko odtłuszczone, serwatka (z mleka), kultury bakterii jogurtowyc(...)


prix: 10,48 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/une_grande_feuille_de_yaourt_gteau_jogurtowe/29291.htmlmąką pszenna, cukier, mleko odtłuszczone w proszku, mąka żytnia, cykoria prażona, proszek do pieczenia (substancje spulchniające: węglany sodu, difosforany), przyprawy 1,3 % ((...)


prix: 10,23 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/grand_pain_dpice_de_la_feuille/33599.htmlprix: 2,54 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/Dr._Oetker_Sernix_Dodatek_ulepszajacy_do_sernika/41224.htmlsyrop glukozowy, cukier, koncentraty kartamusa i cytryny, woda, substancja żelująca (karagen), regulatory kwasowości (kwas octowy, kwas mlekowy, mleczan sodu), substancja kons(...)


prix: 5,67 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/Dr._Oetker_colorant_alimentaire_vert_zielony/44561.htmlsyrop glukozowy, cukier, woda, substancja żelująca (karagen), regulatory kwasowości (kwas octowy, kwas mlekowy, mleczan sodu), barwnik (błękit brylantowy FCF), substancja kons(...)


prix: 5,67 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/Dr._Oetker_colorant_alimentaire_bleu_niebieski/44563.htmlcukier, preparat białkowo-tłuszczowy (tłuszcze roślinne całkowicie utwardzone w zmiennych proporcjach: palmowy, kokosowy; syrop glukozowy, emulgator: E472a, mleko w proszku od(...)


prix: 6,99 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/Cykoria_Sernik_blyskawiczny/48018.htmlprix: 2,22 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/Dr._Oetker_arme_de_gteau_aux_amandes_migdalowy/19036.htmlprix: 2,34 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/Dr._Oetker_saveur_de_citron_pour_les_gteaux_cytrynowy/19037.htmlprix: 2,10 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/Dr._Oetker_rhum_saveur_des_gteaux/19038.htmlprix: 0,99 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/Dr._Oetker_poudre_pte/19040.htmlprix: 1,76 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/Dr._Oetker_bicarbonate_de_soude/19042.htmlKwas cytrynowy Dr. Oetkera posiada w kuchni każda prawdziwa pani domu. Można go używać przy robieniu przetworów lub gdy masz problemy z żelowaniem. Jest idealny do usuwania za(...)


prix: 1,82 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/Dr._Oetker_acide_citrique/19043.htmlŻelatyna spożywcza zwykła pochodzenia wieprzowego.\n\nW każdym domu choć raz w roku używa się żelatyny - na przykład tradycją wigilijną w Polsce jest karp w galarecie. Poprzez(...)


prix: 2,55 zł
PLN https://fr.dodomku.pl/Dr._Oetker_glatine_comestible/19044.html