cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, aromat
Dr. Oetker
Galaretka w proszku, smak wiśniowy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Przepis na: Czekoladowe ciasto z wiśniami
Składniki:
Spód:
- 170 g śniadaniowych kuleczek czekoladowych
- 280 g kremu czekoladowo-orzechowego
Nadzienie:
- 800 g serka kanapkowego śmietankowego
- 50 g cukru pudru
- 90 g mlecznej czekolady
- 90 g ciemnej czekolady
- 100 g masła
- 1 opak. Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
- 150 ml wody
- 180 g herbatników kakaowych
Galaretka z wiśniami:
- 700 g wiśni (mogą być mrożone)
- 2 opak. Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
- 750 wody
Sposób przygotowania:
- Czekoladowe kuleczki pokrusz na piasek. Do pokruszonych płatków dodaj krem czekoladowy, wymieszaj.
- Przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 27x17 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj łyżką. 1 galaretkę rozpuść w 150 ml zagotowanej, gorącej wody.
- Masło z czekoladą rozpuść, dodaj przestudzoną galaretkę, całość zmiksuj z serkiem śmietankowym i przełóż na spód. Następnie wyłóż warstwę czekoladowych herbatników.
- 2 galaretki rozpuść w 750 ml zagotowanej, gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
- Wiśnie wymieszaj z przestudzonymi galaretkami i odstaw do momentu tężenia galaretki. Tężejącą galaretkę z wiśniami przelej na warstwę herbatników. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Torba
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15,
80-339 Gdańsk