mąka pszenna, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, jaja w proszku, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, przyprawy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu
oryginalna receptura, dodaj tylko wodę i olej
Kętrzyński
Spróbuj innych naszych ciast w nowej szacie graficznej
Kętrzyński Kruche ciasto
Kętrzyński Babka o smaku cytrynowym
Kętrzyński Sernik na zimno
Kętrzyński Karpatka z kremem
Piernik kętrzyński - ciasto w proszku
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Przygotuj:
250 ml (1 szklanka) wody
100 ml (ok. 1/2 szklanki) oleju
Przygotowanie:
1. Zawartość opakowania starannie wymieszać z wodą.
2. Dodać olej i ponownie dobrze wymieszać.
3. Ciasto wyłożyć do formy 12 x 25 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Odstawić na 15 min.
4. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piec około 60 min.
Idealny przepis na polewę czekoladową:
Do przyrządzenia polewy przygotować:
6 łyżek cukru, 1/3 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 3 łyżki wody.
Do gotującej się wody dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Całość gotować 3 minuty cały czas mieszając. Po schłodzeniu otrzymaną polewą oblać piernik.
Upieczone ciasto po wystudzeniu można przekroić i przełożyć marmoladą, powidłami, oblać polewą czekoladową. W celu poprawienia walorów smakowych piernika można dodać miodu pszczelego i bakalii
Zgrzewane
"MAJONEZY" Spółdzielnia Pracy Produkcyjno-Handlowa w Kętrzynie
ul. I. Daszyńskiego 11
11-400 Kętrzyn