mleko, kultury bakterii mlekowych
doskonały do serników na zimno, naleśników i innych wypieków, polskie z natury, bez GMO - z polskiego mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO
Mlekpol
Twaróg sernikowy
1180 ml
Przechowywać w temperaturze od +1°C do +8°C. Po otwarciu opakowania przechowywać w warunkach chłodniczych nie dłużej niż 48 godzin.
Występowanie serwatki jest naturalne dla twarogu.
Sernik na zimno
Składniki na spód:
- 180 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych w czekoladzie
- 60 g masła Łaciate
Roztopić masło Łaciate, dodać ciastka i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Masa serowa:
- 1 kg Twarogu Sernikowego
- 250 ml śmietanki Łaciata 36%, schłodzonej
- 4 łyżki cukru pudru
- 40 g żelatyny w proszku (10 łyżeczek) + około 70 ml zimnej wody
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą (tylko do jej pokrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i pozostawić do przestudzenia. Śmietankę Łaciata 36% ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Cały czas miksując, dodać Twaróg Sernikowy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać płynną, przestudzoną żelatynę, dokładnie zmiksować. Na masę ciasteczkową w tortownicy wylać masę serową. Włożyć do lodówki, aby stężała.
Frużelina wiśniowa:
- 350 g wiśni świeżych lub mrożonych bez pestek
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku (8 g)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Żelatynę w proszku zalać 4 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. W garnku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Podgrzać na palniku do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika, pozostawić frużeliną do wystudzenia (nie pozwalamy jej stężeć). Na masę serową wyłożyć gęstniejącą wiśniową frużelinę, schłodzić w lodówce.
Opakowanie
Polska