cukier, substancja żelująca: pektyna, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, olej roślinny (palmowy/koksowy)
prosty sposób na konfitury, nowa receptura, bez konserwantów, 1 kg owoców na 500 g cukru żelującego, krótkie gotowanie, oszczędność energii, zawiera pektynę
Diamant
Cukier żelujący 2:1.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepis podstawowy
1. Owoce umyć, obrać ze skórki, usunąć pestki lub szypułki.
2. Odważyć 1 kg przygotowanych owoców i dokładnie rozdrobnić.
3. Masę owocową połączyć z 500 g cukru żelującego Diamant 2:1. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając a następnie gotować przez 3 minuty nie przerywając mieszania.
4. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć (użyć zamknięcia typu Twist -off). Nie należy używać innego typu zamknięcia.
Konfitury z kawałkami owoców
Owoce umyć, obrać ze skórki, usunąć pestki lub szypułki. Odważyć 1 kg przygotowanych owoców i rozdrobnić na kawałki. Rozdrobnione na kawałki owoce zmieszać z 500 g cukru żelującego Diamant 2:1 i pozostawić w przykrytym naczyniu na 3-4 godziny. Następnie doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować przez 3 minuty. Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.
Galaretki
3/4 litra zimnego soku z owoców zmieszać z 500 g cukru żelującego Diamant 2:1. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty, nie przerywając mieszania. Gorącą galaretką napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.
Ważne wskazówki
Najlepsze przetwory uzyskuje się ze świeżych owoców. Każdorazowo gotować tylko 1 kg przygotowanych owoców z 500 g cukru żelującego Diamant 2:1. Uzyskane przetwory mają długi okres trwałości, ale mogą ulec przebarwieniu - dlatego należy przechowywać je w chłodnym i zaciemnionym miejscu a po otwarciu - w lodówce.
Udanych przetworów!
Torba
Pfeifer & Langen Marketing Sp. z o.o.
ul. Mickiewicza 35,
60-837 Poznań