czosnek (37%), sól, cukier, cebula, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, liście kopru, pieprz czarny (1,2%), ekstrakt cebuli, ekstrakt kopru, ekstrakt pieprzu
Nasza przyprawa jest bez dodatku: glutaminianu sodu, substancji konserwujących, barwników.
Warto wiedzieć
Sos Tzatziki posiada intensywny czosnkowy smak i aromat. Sprawdza się jako dip do chrupiących kawałków świeżych warzyw oraz jako dodatek do dań z grilla lub dressing do sałatki.
Nasza przyprawa jest bez dodatku: glutaminianu sodu, substancji konserwujących, barwników.
bez dodatku glutaminianu sodu
Prymat
Mieszanka przyprawowa z suszonym czosnkiem do pikantnego sosu czosnkowego.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Pieczona cukinia z serem feta
4 porcje, 45 min
Składniki:
- 2 cukinie,
- 200 g sera feta,
- 8 suszonych pomidorów w oleju,
- po 5 oliwek czarnych i zielonych,
- 1 łyżka kaparów,
- po 1 łyżeczce Oregano suszonego i Papryki słodkiej mielonej Prymat,
- do smaku: Sól morska Prymat.
Sos tzatziki:
- 1 ogórek,
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki sosu Tzatziki Prymat.
Sposób przygotowania:
Cukinie pokroić wzdłuż, wydrążyć środek, oprószyć solą i po kilku minutach osuszyć papierowym ręcznikiem. Suszone pomidory pokroić w paski, oliwki w krążki. Ser feta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami. Tak przygotowany farsz doprawić do smaku oregano i papryką słodką. Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem z suszonych pomidorów, nałożyć farsz i piec przez ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ogórka obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jogurt, 2 łyżeczki sosu tzatziki i wymieszać. Upieczone cukinie podawać z przygotowanym sosem.
Torebka
Prymat Sp. z o.o.
ul. Chlebowa 14
44-337 Jastrzębie-Zdrój
Polska