mąka pszenna, środek do przetwarzania mąki: L-cysteina
Gdańskie Młyny
Mąka pszenna typ 500 na pizzę
Przechowywać w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu.
1 kg maki pozwala na przygotowanie 4 dużych pizz.
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania w piekarniku:
Składniki na dwie pizze:
- 2 szkl. mąki;
- 2/3 szkl. wody
- 10 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Mąkę przesiać, dodać sól i oliwę z oliwek. Do 2/3 szklanki letniej wody dodać drożdże i cukier i wymieszać. Wlać roztwór do mąki i wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od naczynia, w którym było wyrabiane.
Po wyrobieniu odstawić ciasto na 10-`15 min w ciepłe miejsce. Można ominąć ten etap, aczkolwiek ciasto po odpoczynku lepiej się rozwałkowuje. Po tym czasie wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować, nadając odpowiedni kształt. Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i ułożyć na nim pozostałe składniki według uznania.
Piec w temperaturze 220-230°C przez ok. 12-14 min.
Torba papierowa
Gdańskie Młyny - Sp. z o.o.
ul. Na Ostrowiu 1
80-873 Gdańsk
Gdańskie Młyny - Sp. z o.o.
ul. Na Ostrowiu 1
80-873 Gdańsk
tel. 58 763 49 99
fax 58 763 43 54