Produkt polski, mąka prosto z młyna
Szczepanki
Od ponad 25 lat mąka Szczepanki wytwarzana jest z wyselekcjonowanych polskich zbóż zgodnie z najlepszymi tradycjami młynarstwa. Znakomita jakość surowca i kontrolowany proces produkcji to gwarancja udanych wypieków i dań.
Mąka pszenna typ 550 luksusowa
Przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu.
Przepis na placek drożdżowy z kruszonką
składniki: 1 kg mąki Szczepanki typ 550, 250 g cukru, 100 g drożdży, 350 ml mleka, 5 jaj, 250 g margaryny, 100 g rodzynek, 10 g soli, 1 cukier waniliowy
Z drożdży, 150 ml ciepłego mleka i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem margaryny, wyrabiamy ciasto. Gdy jest już prawie gotowe, dodajemy 200 g rozpuszczonej margaryny. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Rodzynki parzymy, odsączamy i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Do wysmarowanej tłuszczem blaszki nakładamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Z 50 g margaryny, 50 g cukru, mąki i 1 łyżeczki cukru waniliowego przygotowujemy kruszonkę. Posypujemy nią wyrośnięte ciasto i pieczemy w piekarniku w temp. 180°C ok. 40 min.
Torebka
Polska
Młyny Szczepanki Sp. z o.o.
Szczepanki 3
86-320 Łasin