Chia, zwana również szałwią hiszpańską, znana była już w starożytności. Nasiona ze względu na swoje właściwości odżywcze, stanowiły podstawę żywienia plemion Azteków oraz Majów. Obecnie chia, w związku z zawartymi w nasionach cennymi wartościami odżywczymi między innymi białkiem i kwasami omega-3 oraz minerałami pochodzenia naturalnego: magnezem, żelazem i cynkiem, zaliczana jest do grupy produktów zwanej „superfoods". Nasiona szałwii hiszpańskiej charakteryzują się owalnym kształtem i nakrapianą powierzchnią w kolorze brązowym, czarnym, białym i szarym.
Składniki: 60% kasza jaglana prażona, kukurydza obłuszczona, 10% nasiona chia (szałwii hiszpańskiej),sól himalajska. Możliwa obecność glutenu.
Wartości odżywcze
na 100 g | na porcję (ok. 5 g) | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1674 kJ | 83 kJ |
Wartość energetyczna | 396 kcal | 20 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 6,1 g | 0,3 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,9 g | <0,1 g |
Węglowodany, w tym: | 70,0 g | 3,5 g |
- cukry | 0,9 g | <0.1 |
Błonnik | 5,9 g | 0,3 g |
Białko | 12,4 g | 0,6 g |
Sól | 0,70 g | 0,04 g |
Magnez | 131 mg (35%*) | 6,55 mg |
Żelazo | 3,7 mg (27%*) | 0,19 mg |
Cynk | 2,6 mg (26%*) | 0,13 mg |
Chrom | 18 µg (45%*) | 0,89 µg |
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia |
Chia, zwana również szałwią hiszpańską, znana była już w starożytności. Nasiona ze względu na swoje właściwości odżywcze, stanowiły podstawę żywienia plemion Azteków oraz Majów. Obecnie chia, w związku z zawartymi w nasionach cennymi wartościami odżywczymi między innymi białkiem i kwasami omega-3 oraz minerałami pochodzenia naturalnego: magnezem, żelazem i cynkiem, zaliczana jest do grupy produktów zwanej „superfoods". Nasiona szałwii hiszpańskiej charakteryzują się owalnym kształtem i nakrapianą powierzchnią w kolorze brązowym, czarnym, białym i szarym.