Melvit
Jaglana mąka
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotujesz w urządzeniu Thermomix
Gofry jaglano-bananowe
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 200 g bananów pokrojonych na kawałki
- 200 g maki jaglanej
- 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 55 g oleju rzepakowego plus olej do gofrownicy
- 80 g mleka
- 30 g cukru lub ksylitolu
Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. Z białej ubić pianę. (W urządzeniu Thermomix - Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 2 min/obr. 3.5. Zdjąć motylek.) Pianę z białek przełożyć do innego naczynia. Pozostałe składniki zmiksować. (W urządzeniu Thermomix - Do naczynia miksującego włożyć żółtka, banany, dodać mąkę jaglaną, skrobię kukurydzianą, olej, mleko i cukier, wymieszać 10 s/obr. 5.) Ciasto przelać do naczynia z ubitą pianą z białek, delikatnie wymieszać kopystką do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka i nakładać po 2-3 łyżki ciasta na porcję. Piec ok. 2 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie nożem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia.
Gofry jaglano-bananowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Torebka papierowa
MELVIT S.A.
ul. Grójecka 194 lok. 91
02-390 Warszawa
Zakład produkcyjny:
ul. Nowowiejska 35
Kruki
07-415 Olszewo - Borki