Wanilia jest storczykiem, ale jej kwiaty nie pachną. Wspaniały zapach wydziela natomiast owoc, który ma formę długich strączków (laska wanilii). Wanilia dodawana jest do słodkich potraw, używana jako dodatek do sosów, doskonale komponuje się również z daniami mięsnymi. Najbardziej aromatyczny jest środek wanilii, który można wydobyć, przecinając ją wzdłuż i oddzielając miąższ nożem.
tylko naturalne zioła i przyprawy
Kamis
Wanilia laska
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Krem waniliowy z czekoladą
Składniki dla 4 osób:
0,5 l mleka, 50 g mąki pszennej, 4 jajka, 125 g cukru pudru, 100 g gorzkiej czekolady, 4 banany, 100 ml śmietanki UHT 30%.
Produkty Kamis:
1 laska wanilii.
Przygotowanie:
- Mleko przelać do garnka.
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż, nasiona wyskrobać i dodać do mleka, mleko zagotować, a następnie ostudzić. Dodać jajka, cukier, mąkę i zmiksować. Otrzymaną masę przelać do czystego rondla i gotować przez 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Do osobnego rondla wlać śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę, podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia czekolady.
- Banany pokroić w plastry i wyłożyć nimi spód i ścianki salaterek, zalać kremem waniliowym. Wlać po 1-2 łyżki czekolady, delikatnie zamieszać.
- Przed podaniem schładzać około 3 godziny.
Torebka
Polska
McCormick Polska S.A.
Stefanowo
ul. Malinowa 18/20
05-552 Wólka Kosowska