sauvages sacs de riz 2 x 100g
Ryż dziki to wodna trawa rosnąca na pograniczu USA i Kanady. Te bardzo długie, ciemnobrązowe ziarna cechują się orzechowym smakiem. Z prostego pożywienia Indian stały się składnikiem kuchni smakoszy. Ryż dziki jest źródłem błonnika pokarmowego i białka.
Ryż dziki
Wartości odżywcze |
|||
Wartość odżywcza |
na 100 g |
na porcję * |
% RWS w porcji |
Wartość energetyczna |
1529 kJ 361 kcal |
765 kJ 181 kcal |
9 % |
Tłuszcz, w tym: |
1,6 g |
0,8 g |
1 % |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,3 g |
0,2 g |
1 % |
Węglowodany, w tym: |
71,7 g |
35,9 g |
14 % |
- cukry |
1,5 g |
0,8 g |
1% |
Błonnik |
4,6 g |
2,3 g |
|
Białko |
12,6 g |
6,3 g |
13 % |
Sól |
0,01 g |
<0,01 g |
0 % |
Magnez |
93,0 mg (25%**) g |
46,5 mg |
|
Cynk |
3,7 mg (37%**) |
1,9 mg |
RWS – Referencyjna Wartość Spożycia Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal). Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 100 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
** % dziennej referencyjnej wartości spożycia
Ryż dziki to wodna trawa rosnąca na pograniczu USA i Kanady. Te bardzo długie, ciemnobrązowe ziarna cechują się orzechowym smakiem. Z prostego pożywienia Indian stały się składnikiem kuchni smakoszy. Ryż dziki jest źródłem błonnika pokarmowego i białka.
Czy wiecie, że na świecie jest ponad 150 tysięcy odmian ryżu? My serwujemy Wam te najlepsze – zachwycające głębią smaków i aromatów, starannie wyselekcjonowane i poddane szczegółówej kontroli jakości. W ofercie RISANA znajdziecie zarówno wykwintny ryż czarny jaśminowy, jak i ryż do sushi oraz risotto. Nie zabraknie też miksów ziaren o niebanalnych barwach i połączeniach smakowych. Zaufały nam już miliony konsumentów. Dzięki temu od lat utrzymujemy pozycję lidera sprzedaży ryżu w Polsce. Sprawdźcie naszą ofertę premium.
- Bogate portfolio różnorodnych odmian
- Starannie wyselekcjonowani dostawcy
- Starannie dobrane surowce
- Idealne do dań głównych, sałatek i deserów
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ilość wody w garnku dobrać tak, by woreczek był cały zanurzony. Wodę zagotować. Woreczek włożyć do wrzątku. Wodę można lekko posolić. Gotować pod przykryciem około 20 minut. W zależności od preferowanej konsystencji ryżu czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Wyjąć woreczek, przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć, rozerwać woreczek wzdłuż drobnej perforacji i wysypać ryż na talerz.
W celu wydobycia wyrazistego smaku i aromatu proponujemy alternatywny sposób przygotowania ryżu dzikiego: Woreczek rozerwać wzdłuż drobnej perforacji i wsypać ryż do garnka. Ryż zalać zimną wodą w proporcjach 1 : 1,5 i odstawić na 10 minut. Po tym czasie szybko zagotować ryż, nie wymieniając wody. Wodę można lekko posolić. Gotować pod przykryciem około 20 minut, kilkakrotnie mieszając, aby ryż nie przywarł do dna garnka. W zależności od preferowanej konsystencji czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Ugotowany ryż pozostawić pod przykryciem na 10 minut, a następnie przełożyć na talerz.
Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska