Kasza jaglana prażona to drobne, okrągłe, obłuszczone ziarna prosa, jednego z najstarszych gatunków zbóż. Produkt cechuje niska zawartość cukru oraz wysoka zawartość fosforu i cynku. Kasza jaglana prażona stanowi źródło magnezu i żelaza. Prażenie kaszy jaglanej wpływa pozytywnie na smak, zapach, a także konsystencję produktu, co w połączeniu z odpowiednim sposobem przygotowania sprawia, że po ugotowaniu kasza pozostaje sypka, a jej charakterystyczny goryczkowy posmak znika. Produkt idealnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych, sałatek, zup, jak również deserów z bakaliami i zup mlecznych.
kasza jaglana prażona.
Możliwa obecność glutenu.
Wartości odżywcze |
|||
Wartość odżywcza |
na 100 g |
na porcję * |
% RWS na porcję |
Wartość energetyczna |
1599 kJ 377 kcal |
804 kJ 190 kcal |
10 % |
Tłuszcz, w tym: |
3,1 g |
1,6 g |
2 % |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
0,4 g |
0,2 g |
1% |
Węglowodany, w tym: |
76,1 g |
38,1 g |
15 % |
- cukry |
0,8 g |
0,4 g |
< 1% |
Błonnik |
1,1 g |
0,6 g |
|
Białko |
10,7 g |
5,4 g |
11% |
Sól |
<0,01 g |
<0,01 g |
0 % |
Fosfor |
270 mg (39%**) |
135 mg |
|
Magnez |
110 mg (29%**) |
55,0 mg |
|
Żelazo |
3,9 mg (28%**) |
2,0 mg |
|
Chrom |
3,2 mg (32%**) |
1,6 mg |
|
RWS – Referencyjna Wartość Spożycia Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal).
Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje kaszy.
* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 220 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli
** % dziennej referencyjnej wartości spożycia
Kasza jaglana prażona to drobne, okrągłe, obłuszczone ziarna prosa, jednego z najstarszych gatunków zbóż. Produkt cechuje niska zawartość cukru oraz wysoka zawartość fosforu i cynku. Kasza jaglana prażona stanowi źródło magnezu i żelaza. Prażenie kaszy jaglanej wpływa pozytywnie na smak, zapach, a także konsystencję produktu, co w połączeniu z odpowiednim sposobem przygotowania sprawia, że po ugotowaniu kasza pozostaje sypka, a jej charakterystyczny goryczkowy posmak znika. Produkt idealnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych, sałatek, zup, jak również deserów z bakaliami i zup mlecznych.
Kasze to popularny element codziennej, zbilansowanej diety. Wzbogacają posiłki w cenne składniki odżywcze naturalnego pochodzenia. Różnorodna konsystencja i walory smakowe czynią z nich popularny produkt w kuchniach świata. W ofercie kasz marki RISANA znajdują się kasze z najwyższej jakości ziaren gryki, jęczmienia, owsa, pszenicy, orkiszu oraz prosa. Mogą stanowić podstawę smacznych obiadów i sałatek.
- Wyraziste w smaku
- Aromatyczne
- Bogactwo składników odżywczych
- Zamiennik ryżu i ziemniaków
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przed gotowaniem woreczek z kaszą należy zalać wrzątkiem, odstawić na 2 minuty, a następnie przepłukać letnią wodą. Przygotowaną kaszę włożyć do gotującej się wody tak, aby cały woreczek był zanurzony. Gotować pod przykryciem przez 14 minut. Wodę można lekko posolić. W zależności od preferowanej konsystencji kaszy, czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Wyjąć woreczek, przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć, rozerwać wzdłuż drobnej perforacji i wysypać kaszę na talerz.
Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje kaszy.
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce
Polska